maandag, 27 maart 2017 10:29

Aanleg natuurvriendelijke oevers Kooikerspark

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

28 maart 2017

 

Rondom het Kooikerspark is een aannemer in opdracht van de gemeente bezig met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Die zijn goed voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en zorgen voor meer biodiversiteit.

De beplanting bij de oever wordt eerst verwijderd of gesnoeid. Er komt een nieuwe, kunststof beschoeiing van gerecycled materiaal. De onderkant van de oevers wordt ingezaaid met een bloemenmengsel. Dit zorgt voor variatie in beplanting in de oeverrand. De werkzaamheden duren ongeveer anderhalve week.Tijdens de werkzaamheden blijven de fiets- en voetpaden begaanbaar.

Het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers draagt bij aan de kwaliteit van het oppervlaktewater in het stedelijk gebied doordat de nieuwe beschoeiing onder water wordt geplaatst. Hierdoor stroomt het water over de beschoeiing heen, zonder dat er uitspoeling van de randen plaatsvindt.

Talud

Het talud achter de beschoeiing wordt, waar mogelijk, flauw schuin naar de beschoeiing toe afgegraven. Hierdoor ontstaat er een geleidelijke overgang van water naar land. Daar waar mogelijk, wordt achter de beschoeiing een vlak gedeelte aangelegd. In dit vlakke gedeelte ontstaat een moerasachtig geheel achter de beschoeiing. Hier gaan waterplanten groeien.

Van waterplanten is bekend dat ze het water zuiveren. De waterkwaliteit verbetert hierdoor. Doordat de beschoeiing onder water is geplaatst, kunnen vissen en amfibieën achter de beschoeiing komen en tussen de waterplanten hun eieren afzetten. Dit komt de biodiversiteit ten goede.

Kijk voor de exacte locatie op het kaartje.

Kaartje natuurvriendelijke oevers Kooijkerspark

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter van Wieringen van de afdeling Beheer Openbare Ruimte via (030) 63 92 611.

Lees 12836 keer Laatst aangepast op woensdag, 29 maart 2017 06:16