zaterdag, 09 september 2017 10:40

Appelplukdagen en Polderpanda's bij Boerderij Nieuw Slagmaat

Twee weekenden lang kun je je eigen appels komen plukken op Boerderij Nieuw Slagmaat, het hoogtepunt van het seizoen. Op 16&17 en ook 23 &24 september is het zo ver. Naast appelplukdagen, zijn dit ook de open dagen van de boerderij met veel activiteiten en wordt Nieuw Slagmaat onderscheiden als Erkend Fokcentrum voor Zeldzame Huisdieren.

In de boomgaard van boerderij Nieuw Slagmaat kun je veel soorten plukken en boer Huub en zijn broer Adrie vertellen graag hoe dat eigenlijk moet en wat er bij komt kijken. Wat moet een teler dan allemaal doen, dat hij het hele jaar bezig is om die lekkere appels daar zo te krijgen? We laten het graag zien, natuurlijk kun je daarna zelf aan de slag, leuk voor alle leeftijden!

In deze weekenden is er nog veel meer te doen. Je kunt ook bloemen plukken, het maïsdoolhof (met mooie uitkijktoren) in, het Slagmaat Klompenpad Kids, de huifkar, trekkertreintjes en andere spelletjes en plekken om te ontdekken. Ook Jetje, de hééle oude pony is weer van de partij. Op het erf ontbreken het beroemde broodje Blaarkopburger (van eigen vlees) niet, en de ijsjes, wafels en poffertjes. Iedere dag is net weer een beetje anders. De ene dag is er bijvoorbeeld de imker, de andere dag weer een ander. De koeienstal wordt ook nog eens omgetoverd tot een pop-up restaurant. Dus waar in de winter de koeien staan, kun je nu een heerlijk vijfgangen diner eten. Voor het restaurant kun je je van te voren aanmelden.

Zaterdag 16 september is extra bijzonder. Want kent u de Polderpanda al? Die kunt u op boerderij Nieuw Slagmaat komen bekijken, aaien en knuffelen als je dat durft. Polderpanda’s zijn zeldzaam, maar al heel lang in Nederland. Het is namelijk de bijnaam van de zeldzame Blaarkopkoe. Boerderij Nieuw Slagmaat helpt mee met het instandhouden van dit mooie vee, levend erfgoed noemen ze dat. De boerderij wordt onderscheiden als erkend fokcentrum voor zeldzame huisdieren. Wil je erbij zijn, of weten waarom de Blaarkop ook wel Polderpanda heet, zorg dan dat je om 14.00 op de boerderij bent op de 16e.

Maar het belangrijkst op een appelplukdag zijn natuurlijk de appels. De boomgaard van Nieuw Slagmaat is bijzonder omdat er zoveel verschillende rassen zijn. Natuurlijk de bekende Elstar en Jonagold, maar ook Goudreinette, Cox d’Orange, Zoete Paradijs, Golden Delicious, Conference peren en Gieser Wilderman Stoofperen. Nog bijzonderder is de manier waarop het fruit wordt geteeld, namelijk volgens de principes van Milieukeur. Dat betekent extra aandacht om plagen op een natuurlijke manier uit de boomgaard te krijgen en meer plekken voor bijen. Herken jij alle beestjes die je tegen komt?

De appelplukdagen zijn op zaterdag 16 & zondag 17 en ook het weekend erop zaterdag 23 & zondag 24 september. Alle dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Boerderij Nieuw Slagmaat ligt aan de Marsdijk 5 in Bunnik. Meer informatie kun je vinden op www.nieuwslagmaat.nl en op www.facebook.com/nieuwslagmaat.