zaterdag, 10 oktober 2020 10:25

De Vlinder, een ode aan de grondleggers van Houten

foto: Marijke van der Linden foto: Marijke van der Linden

Maar liefst tachtig Houtenaren staan over iets meer dan twee weken op het podium van Aan de Slinger in de danstheatervoorstelling De Vlinder. Het is de ‘grand finale’ van het project waar ze een jaar geleden in stapten. De Vlinder gaat over Houten.

Over de snelle groei van dorp naar stad en de invloed daarvan op hoe mensen met elkaar omgaan. Over de strijd tussen beton en groen, en de kracht van levenservaring. De deelnemers weten er alles van: ze hebben zelf de ontwikkeling van hun stad gezien en meegemaakt. Maar liefst tachtig Houtenaren staan over iets meer dan twee weken op het podium van Aan de Slinger in de danstheatervoorstelling De Vlinder. Het is de ‘grand finale’ van het project waar ze een jaar geleden in stapten. De Vlinder gaat over Houten. Over de snelle groei van dorp naar stad en de invloed daarvan op hoe mensen met elkaar omgaan. Over de strijd tussen beton en groen, en de kracht van levenservaring. De deelnemers weten er alles van: ze hebben zelf de ontwikkeling van hun stad gezien en meegemaakt. 


Hun inbreng is de inspiratie voor de voorstelling. De Vlinder is een concept van Gouden Dans. Dramaturg en bedenker van het concept is Liesbeth Osse. In de voorstelling zit zwierige dans, swingende muziek, een kleurrijk decor en bijzondere foto’s. Tijdens de wekelijks repetities genieten de deelnemers, allen 65 jaar of ouder, volop. "Ik was vergeten hoe leuk het is om weer iets te leren", wordt gezegd. En: "Heel gezellig. Het lijkt of we elkaar al jaren kennen.” Het talent bij de groep dansers wordt naar boven gehaald door choreograaf en docent Ireen Kurvers. Andere deelnemers worden begeleid en geïnspireerd door beeldend kunstenaar Dorothé Arts en fotograaf Paul van der Klei. En de Castellum Singers doen mee, onder leiding van hun dirigent Jan van Wieringen. 

In de laatste weken worden de puntjes op de i gezet. Met als eindresultaat een spannende, grappige en poëtische collage van ervaringen en herinneringen. “We nodigen alle Houtenaren uit te komen, voor jong en oud wordt het een belevenis. Het is prachtig om te zien hoe het plezier er vanaf spat” , vertelt cultuurmakelaar Bea Nederhoff.

De Vlinder staat op vrijdag 30 oktober om 17.00 uur en 20.15 uur, maandag 2 november 17.00 uur en 20.15 uur en dinsdag 3 november om 20.15 uur in het theater. Kaarten kosten € 10,- inclusief een drankje en zijn te bestellen via www.aandeslinger.nl, telefonisch (030 - 63 51 024) of per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er is al flink interesse, dus wacht niet te lang met bestellen! De voorstelling vindt natuurlijk veilig en coronaproof plaats. 

De Vlinder is een project van Aan de Slinger, 'van Houten&co', gemeente Houten en naar een concept van Gouden Dans. Mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, K.F. Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.