vrijdag, 07 oktober 2016 16:11

Moestuinieren in potten en bakken

Moestuinieren is in. In de krant, in tuintijdschriften en in tuinprogramma’s op tv wordt je enthousiast gemaakt om zelf eens groente of fruit te kweken. Ook in ons eigen blad, Groei & Bloei, wordt er steeds meer aandacht aan geschonken - gelukkig maar. Marie José Meertens laat je in haar presentatie op maandag 24 oktober niet alleen hoe leuk het is, maar geeft ook veel praktische tips.

Het is geweldig om iets te kweken dat je later met smaak kunt opeten. Voor kinderen is het heel interessant om  te zien hoe je eten groeit. En je kunt zeker zijn dat je producten zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt.

Het aanleggen van een echte moestuin is voor veel mensen, ook voor echte tuinliefhebbers, een stap te ver. Geen plek vrij in de tuin, niet voldoende tijd of zelfs helemaal geen tuin, alleen een patio of balkon, allemaal redenen. Maar zelfs op een klein plekje in tuin of op het balkon is veel mogelijk, vooral wanneer je wat fantasie gebruikt bij het inrichten van je pottentuin. Bijna alles kan groeien in een pot, als die maar groot en diep genoeg is. Met deze lezing wil ik inspireren om te gaan experimenteren.

Veel praktische tips over grondmengsels, zaaien, verspenen en opkweken. Ook water geven en bemesting komen aan de orde. De meeste aandacht gaat uit naar de diverse soorten groente, fruit  en kruiden én natuurlijk de zorg die nodig is om dat alles succesvol te laten groeien in een pot of bak. Tot slot is er aandacht voor de 'makkelijke, of vierkante meter moestuin', een vierkant frame of bak, verdeeld in kleinere blokken die met verschillende soorten groente of fruit wordt beplant. 

De lezing vindt plaats op woensdag 24 oktober, 's avonds vanaf 20.00 uur in het NME-centrum aan de Keercamp 13, Houten. de entree is gratis voor Groei&Bloei-leden, anderen betalen drie euro.

Marie José Meertens is (naast 'fanatiek Groei& Bloei-lid') actief als adviseur bij Stichting Opens external link in new windowDe Kleine Aarde in Boxtel.

Ook geeft ze lezingen en doet keuringen voorOpens external link in new windowhet AVVN , het Algemeen Verbond voor Hobbytuinders, in het kader van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren.