donderdag, 18 september 2014 00:00

Fietsverlichting reparatie

Op zaterdag 27 september op Het Rond repareert Fietsersbond Houten fietsverlichting

IK WIL JE ZIEN!OOK ALS HET STRAKS IN DE WINTER DONKER IS!

Niet alleen jongeren fietsen vaak in het donker zonder licht. Ouderen kunnen er ook wat van. Het kan knap lastig zijn, je pakt je fiets, je hebt haast en dan doet je licht het niet. De verleiding is groot om toch maar te gaan fietsen. Het is niet eenvoudig om te zorgen dat je fietsverlichting altijd werkt, zo weet de Fietsersbond uit eigen ervaring. Daarom organiseert de Fietsersbond Houten een reparatie-actie op zaterdag 27 september van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. ‘Ik wil je zien’ is het motto van de campagne om te fietsen met licht. Want fietsen met licht is relaxed. Zo kom je veilig en zonder boete thuis. En houd je geld over om leuke dingen te doen. Want de Fietsersbond Houten repareert gratis of voor bijna niets je verlichting (alleen materiaalkosten).

 Nog even en niet alleen de zomer, maar ook de zomertijd is voorbij. In de nacht van 25 naar 26 oktober gaat de klok een uur terug. Op maandag 27 oktober gaat de zon pas om half acht op en al om kwart over vijf weer onder. Grote kans dat in je het donker naar school of werk gaat en in het donker weer thuis komt. Wel zo veilig als je de weg goed kunt zien en jijzelf door het andere verkeer goed gezien wordt.

Kleine reparaties

Het kan lastig zijn om te zorgen dat je fietsverlichting werkt, zo weet de Fietsersbond uit eigen ervaring. Maak daarom gebruik van de diensten van onze deskundige vrijwilligers!

Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis; alleen materiaalkosten worden in rekening gebracht. Als het druk is, moet je misschien even wachten. Je krijgt dan een nummertje zodat je weet wanneer ja aan de beurt bent.

Weetjes

Je fietsverlichting moet aan zijn als het donker is: volgens de wet tussen zonsondergang en zonsopgang, en als overdag het zicht belemmerd is, bijvoorbeeld bij dichte mist. Voor moet je geel of wit licht hebben, en achter rood licht. De lichten mogen niet knipperen. Losse lampjes mogen, op je fiets en op je bovenlichaam: dus niet op je hoofd en niet op je armen. Vaste en losse lampen moet recht vooruit en recht achteruit schijnen. Ze moeten goed te zien zijn, en er mag niets overheen hangen. Behalve lampen, moet je ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van de fiets, en gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

Boetes

Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je fikse boetes! Bij geen licht voor- en/of achter is de boete € 55,-. Dat geldt ook voor knipperend, niet zichtbaar, of verkeerd vastgemaakt licht en licht van verkeerde kleur. Geen trap- of wielreflectie of ondeugdelijke rode retro-reflectoren betekent een boete van € 35,-.

Fietsen met licht is relaxed. Zo kom je veilig en zonder boete thuis. En houd je geld over om leuke dingen te doen. Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 27 september van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. (N.B. Wij repareren alleen verlichting).