maandag, 17 november 2014 00:00

Zo per ongeluk mag haar bestaan toch niet zijn

Omroep Houten en Trefpunt portretteren een aantal gezinnen in Houten dat te maken krijgt met de veranderingen die eraan komen. Hoe kijken ze naar de toekomst? Deel 1: Emily

Olaf en Imke wonen met hun drie dochters (1, bijna 4 en 8 jaar) in de Slag. Emily heeft het syndroom van Down en lijdt aan diabetes. In januari gaat Emily naar de basisschool. De basisschool waar de oudste heen gaat heeft al 1,5 jaar geleden aangegeven dat Emily welkom is met de juiste ondersteuning. Maar dat laatste blijft onduidelijk. De gelijktijdige veranderingen in de WMO en passend onderwijs maken dat scholen onzeker zijn over ondersteuning. Imke en Olaf hopen dat de reguliere basisschool het ondanks alle onzekerheden van veranderde regelgeving aandurft met Emily. Imke: ”het hele onderwijssysteem gaat op de schop. We zouden het liefst alle begeleiding op school in willen zetten, zodat het voor school zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt”.

Emily zat tot de zomervakantie op een kinderdagverblijf. Imke: “de eerste keer was het: ze heeft Down, mag ze komen? Nu was het: ze heeft ook nog diabetes. Mag ze blijven? We hebben een paar dagen meegelopen met de meiden op het kinderdagverblijf om te laten zien hoe het moet. Dat ging drie jaar lang goed. Totdat we net voor de zomervakantie hoorden we dat ze na de zomer niet meer welkom was. Onze hele vakantie stond in het teken van 'hoe gaan we dit oplossen en zorgen we dat ze in januari toch klaar is om naar school te gaan. Ze gaat nu met heel veel plezier naar de peuterschool waar ze het heel goed doet en we hebben een oppas aan huis. Dat laatste heeft gelukkig heel goed uitgepakt."

Olaf: "Heel veel mensen mogen over je kind beslissen, ook of ze hem of haar ineens niet meer willen. Nu de regels veranderen is het allemaal nog onduidelijker. Dat levert bij ons regelmatig stress op. Het gaat thuis best goed, maar voor ons is het belangrijkste: hoe krijgen we haar goed naar school? “

1 januari 2015 vindt een grote transitie in zorg en welzijnsland plaats. Landelijke algemene regelingen (AWBZ) verschuiven naar maatwerk in gemeenten (WMO en jeugdzorg). Er komt meer nadruk te liggen op wat mensen nog wél kunnen of kunnen organiseren. Mensen komen meer in de regie. Omdat deze kanteling voor iedereen nieuw is en van grote invloed kan zijn op levens van mensen, volgen we de ontwikkelingen. In een aantal portretten vertellen inwoners over hoe ze in hun persoonlijke leven geraakt worden door de veranderingen in de WMO en jeugdzorg vanaf 1 januari 2015.

trefwoorden & personen:
gemeente houtentransitie jeugdzorg

Media

{ile:remote}https://onshouten.nl/file:{/ile:remote} Lisanne den Boestert - Omroep Houten