maandag, 15 december 2014 20:42

Onzekerheid troef, deel 5 uit de serie over de kanteling van WMO/Jeugdzorg

Trefpunt en Omroep Houten portretteren een aantal gezinnen in Houten die te maken krijgen met de komende veranderingen in de zorg. Hoe kijken ze naar de toekomst?

Deel 5: Rob.

Houten- Rob Boomsma uit de wijk de Sloten heeft vijf jaar geleden een hartstilstand gekregen terwijl hij met zijn auto op weg was naar een werkafspraakin Den Haag. Dat leidde tot een ongeluk aan het eind van de A12. Rob werd 50 minuten gereanimeerd. Hij werd met een overlevingskans van 5% opgenomen in een ziekenhuis in Den Haag. Na twee weken kon hij naar het UMC en daarna ging hij bijna een half jaar revalideren in de Hoogstraat in Utrecht.

Rob leerde weer praten en kijken, maar lopen lukte niet meer. Trappen lopen al helemaal niet. Rob is sinds zijn ongeluk 100% rolstoel gebonden. Vanuit de WMO werd voor hem een traplift geregeld. Ook de badkamer en het toilet werden aangepast, zodat hij weer “gewoon” thuis kon wonen.

Op het eerste oog lijkt het allemaal weer prima te gaan met Rob. Toch maakt hij zich zorgen. Voor zichzelf, maar ook voor andere inwoners van Houten die in een afhankelijke situatie terecht komen. Door al die veranderingen en bezuinigingen wetenveel mensen nu niet waar ze aan toe zijn. Rob: “Op bijeenkomsten van Ouderenbonden zitten mensen vol met vragen. Wat gaat er nou gebeuren straks? Heb ik nog wel thuis voorzieningen? Waar kan ik nog een beroep op doen? Wie helpt me daarbij? Vooral dat laatste. Daar hebben wij tot nog toe geen klagen over. Wij hebben ons netwerk hier en we hebben elkaar. We kunnen dat allemaal nog aardig handelen. Maar als mijn echtgenoot wat krijgt, wat dan? Hoe moet je dan verder? Daar heb je geen idee van, hoe dat dan moet.” Dag in dag uit een beroep op de buren doen voor van alles en nog wat?? Dat gaat hem niet worden.”

Media

Lisanne den Boestert - Omroep Houten