donderdag, 09 november 2017 10:08

Brief invoering vierde kliko en aanrechtbakje verstuurd

Alle inwoners van de gemeente Houten met een woning met tuin (uitgezonderd de inwoners van de proefwijken De Bermen en De Akkers) hebben een brief ontvangen over de invoering van een vierde kliko en een aanrechtbakje.

De vierde kliko is voor PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) en het aanrechtbakje voor GFT-afval. Hiermee kan iedereen afval nog beter scheiden.

Waarom doen we dit?

Een groot deel van het restafval dat u in de grijze kliko gooit bestaat uit herbruikbare grondstoffen. Dit afval wordt nu verbrand. Verbranden van afval is slecht voor het milieu en kost veel geld. Daarom moet het zoveel mogelijk voorkomen worden. Het gemeentebestuur wil u daarom stimuleren om afval zo goed mogelijk te scheiden, zodat zoveel mogelijk kan worden hergebruikt.

Waarom bieden we u een vierde kliko en een aanrechtbakje aan?

Er is een proef uitgevoerd met een vierde kliko en het aanrechtbakje in de wijken De Bermen en De Akkers. In heel Houten wordt jaarlijks gemiddeld 190 kg restafval per inwoner in de grijze kliko gegooid. Doordat bewoners in de proefwijk hun afval beter scheiden, hebben zij maar 75 kg restafval per jaar. De nieuwe kliko en het aanrechtbakje hebben hun nut dus bewezen.

Afvalapp

Eind dit jaar komt via www.mijnafvalwijzer.nl de AfvalApp beschikbaar. In die nieuwe app kunt u, net als bij de afvalkalender, precies zien wanneer op welke dag welk afval opgehaald wordt. De afvalkalender wordt hiermee vervangen door de app. Wilt u toch graag een papieren afvalkalender, dan kunt u die ophalen in het gemeentehuis.

Meer informatie

De gemeente zal in december de vierde kliko bezorgen. U hoeft niet thuis te zijn voor de bezorging van de vierde kliko. Wilt u geen vierde kliko en/of aanrechtbakje? Stuur dan een mail voor maandag 20 november naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u geen mailadres heeft, kunt telefonisch doorgeven dat u geen vierde kliko en/of aanrechtbakje wilt via (030) 63 92 611.

De gemeente wil inwoners graag zo goed mogelijk informeren. Daarom zijn er in februari/maart enkele inloopavonden over het nieuwe afvalsysteem. U kunt dan vragen stellen en uw eerste ervaringen met de vierde kliko en het aanrechtbakje met ons delen. Over de inloopavonden krijgt u nog bericht.