zondag, 03 maart 2013 16:01

Inloopavond fietsstraat Lijsterhaag

Op donderdag 28 februari werd een inloopavond georganiseerd om de plannen voor het maken van fietsstraat Lijsterhaag toe te lichten. De aanwezige bewoners gaven aan zich te verbazen over de aanleg van de fietsstraat.

Dit omdat al jarenlang gewacht wordt op renovatie van de ventwegen van de Lijsterhaag, maar men keer op keer te horen kreeg dat dit uitgesteld werd in verband met de bezuinigingen, nu blijkt er wel geld voor een fietsstraat. Ook vroegen de bewoners zich af waarom er bijvoorbeeld niet direct een aantal parkeerplekken bijgemaakt konden worden omdat de parkeerdruk als erg hoog wordt ervaren. Het belangrijkste punt waar aandacht voor gevraagd werd was de veiligheid bij de kruising Lijsterhaag - Putterhaag. Omdat er op deze laatste straat vaak veel auto's staan geparkeerd (grens blauwe zone) kunnen tegenliggers elkaar daar moeilijk passeren. Hierdoor komt het regelmatig voor dat een auto achteruit rijdend terug moet vanaf de Putterhaag de Lijsterhaag op, dit heeft volgens de aanwezige bewoners al meerdere keren tot een (bijna) ongeval geleid.

Al snel werd duidelijk dat het project ontstaan is uit de behoefte om het fietsnetwerk regionaal te verbeteren en zo bijvoorbeeld het fietsgebruik tussen Houten en Utrecht te stimuleren. Hiervoor is subsidiegeld vanuit het Bestuur Regio Utrecht (BRU) beschikbaar gekomen, zonder dit geld was dit project niet mogelijk en dus ook niet uitgevoerd. Er is dus geen enkel verband tussen het uitstellen van de renovatie en de aanleg van de fietsstraat en beide projecten zijn financieel niet uitwisselbaar. Naast het aanleggen van de fietsstraat wordt ook direct de riolering aangepakt. Hierbij wordt er een gescheiden systeem gemaakt om hemelwater af te voeren naar oppervlaktewater zodat de bestaande riolering minder zwaar wordt belast.

De projectleider van de gemeente gaf aan dat een grootschalige renovatie er inderdaad niet in zal zitten, gedurende het project zal er wel een schouw plaatsvinden om de slechtste plekken van de ventwegen aan te pakken. Tijdens het project zal hier ook een omleidingsroute overheen geleid worden waardoor de ventweg er waarschijnlijk niet op vooruit zal gaan. Een mooie gelegenheid dus om toch wat te doen aan de kuilen die er nu al zijn. Voor wat betreft het parkeren gaf de projectleider terecht aan dat de parkeerdruk gemeten wordt en op basis daarvan het aantal parkeerplaatsen wordt bepaald. Voor dit project zal hij de parkeervisie er nog eens op na slaan, maar het is maar de vraag of dit zal leiden tot aanpassingen. Eef Stiekema (VVD) die naast nog enkele andere raadsleden aanwezig was vroeg zich af of de laatste parkeermeting voor of na het opschuiven van de blauwe zone dateerde, dit zou mogelijk aanpassingen of een nieuwe meting rechtvaardigen.

Het belangrijkste punt, de veiligheid kruising Lijsterhaag - Putterhaag laat de projectleider bekijken door de verkeersdeskundige van de gemeente, mogelijk worden op basis hiervan maatregelen genomen.

 

Een van de bewoners krijgt uitleg van de projectleider

Een van de bewoners krijgt uitleg van de projectleider van de gemeente Houten.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/54171/