zaterdag, 02 maart 2013 17:26

Antwoord op schriftelijke vragen toename criminaliteit onvoldoende

Afgelopen week ontving de VVD fractie de antwoorden op de schriftelijke vragen die waren gesteld naar aanleiding van de toename van (pogingen tot) woninginbraken en autokraken. In de beantwoording geeft waarnemend burgemeester Boekhoven aan dat een eenduidige verklaring voor de stijging van zowel woninginbraken als autokraken moeilijk is te geven.
De toename komt overeen met een landelijke trend waar de politie ook extra prioriteit aan geeft. Ook wordt aangegeven dat het aantal pogingen tot inbraak fors is gestegen, en niet zozeer het aantal geslaagde inbraken. De VVD vindt dat hier voorbij gegaan wordt aan het feit dat ook een poging tot inbraak een zeer grote impact heeft op het gevoel van onveiligheid. De vraag is of het relevant is dat een forse toename in pogingen heeft geleid tot een lagere toename van geslaagde inbraken. Het enige feit dat overblijft is dat er fors meer pogingen tot inbraak zijn gedaan. Een tendens die vraagt om aanvullende maatregelen.

In de beantwoording wordt namelijk vooral aangegeven welke maatregelen er al genomen werden naar aanleiding van het Integrale Veiligheidsplan 2011-2015. maatregelen er worden genomen nu er een forse toename in woninginbraken (of pogingen daartoe) en autokraken is. De maatregelen uit het IVP zijn blijkbaar onvoldoende waardoor deze toename heeft kunnen plaatsvinden.

Goede inspanningen dus, maar onvoldoende resultaat.

OppakkenDe VVD fractie zou graag van de burgemeester horen welke aanvullende maatregelen er genomen gaan worden. Wordt er bijvoorbeeld meer gesurveilleerd door de politie? Welke andere aanvullende maatregelen zouden er nog meer genomen kunnen worden om de toename van (pogingen tot) woninginbraak en autokraken te stoppen?

Overigens wordt ook aangegeven dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de vraag wat de burger zelf kan doen om de sociale veiligheid te vergroten, dus ook op het gebied van woninginbraken en autokraken. Hier is de VVD fractie het hartgrondig mee eens, dat sluit aanvullende maatregelen van gemeente en politie echter niet uit.

De antwoorden

Vraag 1: Kunt u verklaren waarom er een toename is in het aantal woninginbraken, autokraken of pogingen daartoe?

Antwoord:

De gemeente Houten kent sinds 2010 een stijging van het aantal woninginbraken. Dit komt overeen met een landelijk waarneembare ontwikkeling, waar de politie ook extra prioriteit aan geeft. Een eenduidige verklaring voor de stijging van zowel woninginbraken als autokraken is moeilijk te geven. Het is echter wel zo dat juist het aantal pogingen tot een woninginbraak fors is gestegen en niet zozeer het aantal geslaagde woninginbraken. Dit kan ook betekenen dat meer mensen hun woning  beter hebben beveiligd of alerter zijn geworden. De toename van het aantal autokraken in 2012 is verrassend te noemen, vooral omdat juist in 2011 een daling werd gerealiseerd. Wat opvalt is dat er een binnen een aantal wijken vaak meerdere auto's op één avond gekraakt zijn in 2012. aarbij werden voornamelijk airbags en (ingebouwde) navigatie systemen buit gemaakt. Dit kan duiden op een toename van mobiel banditisme.

Vraag 2: Kunt u aangeven welke aanvullende maatregelen er worden genomen om het aantal woninginbraken en autokraken te doen verminderen?

Antwoord:

Politie en gemeenten werken samen tegen de bestrijding van woninginbraken en autokraken. Omdat er sinds 2010 een stijging van woninginbraken heeft plaatsgevonden, is dit probleem als een van de vijf prioriteiten opgenomen in het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2011-2015. In het daar op aansluitende uitvoeringsplan staan diverse maatregelen genoemd voor de aanpak bij het voorkomen en oplossen van (pogingen tot) woninginbraken. Hieronder een korte uiteenzetting van de genomen maatregelen in 2011 en 2012.

Sinds 2011 versturen we slachtoffers van een woninginbraak en hun directe omgeving een brief met preventietips. De omwonenden worden op deze manier op de hoogte gebracht van een inbraak in hun  omgeving (alleen de straatnaam wordt vermeld) en kunnen naar eigen inzicht de preventietips gebruiken die zijn bijgevoegd.

In 2012 heeft de gemeente twee maal een workshop voor inwoners georganiseerd in samenwerking met Stichting Beveiligingscentrum. Deze workshop kent als doel bewoners voor te lichten op het gebied van beveiliging van de eigen woning. Bewoners konden tijdens de workshop onafhankelijk advies vragen over de eventueel te nemen maatregelen in hun woning en dat tegen geringe kosten.

Tijdens de Week van de Woninginbraken (welke regionaal is opgezet in oktober 2012), heeft de gemeente Houten in samenwerking met de politie een informatiebijeenkomst 'observeren en signalementen onthouden voor burgers' georganiseerd. Deze informatiebijeenkomst is succesvol verlopen en wordt daarom in 2013 nogmaals georganiseerd. Verder is in 2012 een vervolg gegeven aan het project "Waaks" waarbij eigenaren van honden wordt gevraagd om bij het uitlaten van de hond te letten op verdachte situaties. Het project heeft inmiddels meer dan 50 deelnemers.

Deze initiatieven zijn niet zonder succes. Het aantal meldingen bij de politie over verdachte situaties is in 2012 toegenomen wat doet vermoeden dat bewoners zich steeds meer bewust wordt van het feit dat ze zelf ook een bijdrage aan de oplossing van het probleem kunnen leveren. Ook Burgernet, de lichtkrant en diverse berichten in het Houtens Nieuws zijn (preventief) ingezet om burgers te attenderen op bijvoorbeeld de komende donkere dagen of vakantieperioden, momenten waarop het dievengilde actiever is. Voor een volledig overzicht van de acties verwijs ik graag naar het Uitvoeringsplan IVP (periode 2012-2013).

Tot slot is eind 2012 de nieuwe website www. houten. nl/veilig operationeel geworden. Met deze website sluiten we meer aan op de beleving, behoeften en verwachtingen van burgers met betrekking tot communicatie over veiligheid en risico's. De gemeente heeft het onderwerp breder getrokken door niet alleen informatie over fysieke veiligheid aan te bieden, maar juist ook over sociale veiligheid. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de vraag wat de burger zelf kan doen om de sociale veiligheid te vergroten, dus ook op het gebied van woninginbraken en autokraken.

Vraag 3: Als u geen maatregelen neemt, waarom dan niet?

Antwoord:
Zie antwoord op vraag 2

Vraag 4: Kunt u aangeven welke budgettaire gevolgen de eventuele maatregelen hebben?

De maatregelen zijn binnen het budget voor het Integraal Veiligheidsplan genomen en hebben dus geen verdere financiële consequenties.

Read morehttp://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/54149/