woensdag, 13 maart 2013 07:36

Informatieavond Natuurwaardenonderzoek Eiland van Schalkwijk

De laatste jaren worden er vanuit de projecten “Linieland” en “Eiland van Schalkwijk” steeds meer initiatieven gestart op het eiland. Veel van deze initiatieven hebben op de een of andere manier invloed op het landschap en de aanwezige flora en fauna.

Bij deze projecten blijkt regelmatig dat er geen compleet beeld is wat er aan planten en dieren op het eiland aanwezig is. Om deze natuurwaarden beter in kaart te brengen is het bureau Tauw in januari van dit jaar gestart met een onderzoek.

Het natuurwaardenonderzoek

Het onderzoek bestaat uit drie delen. Voor het gehele eiland worden de natuurwaarden op basis van bronnenonderzoek en beperkt aanvullend onderzoek in beeld gebracht. Daarbinnen zal met name voor de polder Blokhoven meer in detail gekeken worden naar de kansen voor waterberging en recreatieve routes en de impact van deze ontwikkelingen op de aanwezige natuurwaarden. Als derde onderdeel van het onderzoek wordt binnen de polder Blokhoven ook onderzoek gedaan naar de invloed van paragliding op broedende weidevogels. Sinds een aantal jaar vinden gedurende een paar maanden per jaar paragliding-activiteiten plaats in de polder. Hierbij is het al jaren een punt van discussie of het paragliden een verstorend effect heeft op broedende (weide)vogels op de omliggende percelen. Daarom is besloten om het komende broedseizoen vanuit dit grotere natuurwaardenonderzoek een onderzoek pilot te doen. In het belang van dat onderzoek wordt een aantal dagen met paraglides gevlogen. Er zijn dan onderzoekers aanwezig om de effecten van het paragliden vast te leggen.

Informatieavond

Op dinsdagavond 19 maart is er een informatieavond over het doel en de aanpak van dit natuurwaardenonderzoek. Ook wordt ingegaan op het onderzoek ‘Paragliding en weidevogels’. De bijeenkomst is in Cultureel centrum ‘De Wiese’, De Wiese 2 in Schalkwijk. De koffie staat klaar vanaf 19:30uur, om 20:00uur start de bijeenkomst.

Voor meer informatie

Voor meer informatie over deze informatieavond en het natuurwaarden-onderzoek kunt u contact opnemen met Koen Helling, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 030-6392611. Wij stellen het op prijs als u tevoren u komst per mail doorgeeft.

Read more https://www.houten.nl/nieuws/artikel/1656/