woensdag, 13 november 2019 07:18

Toekomst Oude Dorp: extra bijeenkomst voor inwoners tot 35 jaar

Kom jij op maandag 25 november om 19.30 uur een drankje doen in De Roskam in het Oude Dorp? Speciaal voor inwoners tot 35 jaar organiseert de gemeente deze extra avond om te praten over de toekomst van het Oude Dorp.

Wat vind jij belangrijk voor ons historisch hart?
Heb jij ideeën? Wensen? Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer, uitgaan, wonen, duurzaamheid of cultuur? Alle ideeën zijn meer dan welkom. Kom gezellig langs en meld je aan via het aanmeldformulier.

De gemeente bedankt alle inwoners die tussen 12 juli en 1 september wensen en ideeën hebben ingebracht voor een levendiger en aantrekkelijker Oude Dorp. Maar liefst 288 inwoners deden mee. Wethouder Herman Geerdes: “Ik ben onder de indruk van de vele reacties. Die inbreng kunnen we goed gebruiken om de visie op het Oude Dorp te actualiseren.”

Waarom een nieuwe visie?
Houten is en blijft in ontwikkeling. Zo ook ons historische hart, het Oude Dorp.De eerdere visie op het Oude Dorp dateert uit 2009. Op verschillende gebieden zijn onderdelen gerealiseerd zoals de herontwikkeling van De Stenen Poort, meer levendigheid door evenementen en horeca en meer parkeerplaatsen.

Wethouder Geerdes: “Niet alle onderdelen hebben evenveel effect gehad. Daarom hebben we inwoners en ondernemers gevraagd om ideeën. Die mochten overal over gaan. Bijvoorbeeldhet historisch dorpskarakter, wonen, zorg, onderwijs, spelen, winkelen, uitgaan, ontmoeten, cultuur, maar ook de verkeerssituatie. De start van dit participatietraject met de naam ‘Frisse blik op het Oude Dorp’ was op 12 juli met een wandel- en vragenroute. Inwoners konden toen tot 1 september vragen beantwoorden.”

De rapportage met de reacties van de 288 deelnemers is voor iedereen in te zien op www.houten.nl/oudedorp. Aan het vervolg, de vier werkateliers die tussen 26 september en 17 oktober plaatsvonden, deden per avond gemiddeld 30 inwoners mee. Ook van deze inbreng wordt een rapport gemaakt.

Projectleider Margaret Raijmakers is blij met de goed bezochte werkateliers en constructieve inbreng. “Helaas hebben we ook moeten constateren dat inwoners onder de 35 jaar amper vertegenwoordigd waren. We willen deze groep nog afzonderlijk uitnodigen en de gelegenheid bieden met ideeën te komen.”

De verwachting is dat eind dit jaar de totale rapportage met inbreng van inwoners klaar is. Raijmakers: “De ontwerpers en medewerkers die de eerste schetsen en scenario’s gaan maken hebben goed meegeluisterd. Zij beginnen vast aan een grote puzzel waarin alles samen gaat komen. Waar nodig laat de gemeente nog aanvullend onderzoek doen.”
Wethouder Geerdes: “Het college zal zich daarna uitspreken over een concept-visie en inwoners opnieuw inspraakgelegenheid bieden. De verwachting is dat de gemeenteraad de visie dan in 2020 gaat vaststellen. Er is dan een basis om uitvoeringsplannen te maken en deze te realiseren.”

Heeft u vragen? Kijk op www.houten.nl/oudedorp of neem contact op met projectleider Margaret Raijmakers of Jules Tonneijck. Zij zijn bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..