dinsdag, 03 maart 2020 11:24

Jongeren maken locatie-theatervoorstelling over vrijheid

Zondag 1 maart 2020 verzamelden 55 Houtense jongeren zich bij de oprijlaan van Landgoed Wickenburgh in ‘t Goy. Samen werken zij aan een locatietheatervoorstelling voor jong en oud rondom de viering van 75 jaar vrijheid.

De jongeren, allen tussen de 13 en 17 jaar, gaan op zoek naar de noodzaak van vrijheid anno 2020 en wat voor hen persoonlijk de betekenis van vrijheid is. Aan de Slinger heeft dit vrijheidsproject geïnitieerd samen met het 4 en 5 mei Comité Houten, SHINE, Stardance en de Jeugdtheaterschool Aan de Slinger. De locatietheatervoorstelling wordt gepresenteerd op zondagmiddag 5 juli in ’t Goy.

Afgelopen zondag was de ‘Makersdag’, de aftrap voor dit bijzondere project, waarbij de hele groep bij elkaar kwam. De oprijlaan van het landgoed is verkend, en er kwamen al snel ideeën voor een mooie voorstelling op deze locatie opborrelen.  Voor jongeren kan stilstaan bij WOII voelen als een ‘ver van mijn bed show’, evenals de actuele oorlogen elders in de wereld. En dat terwijl er ook in Houten mensen wonen die zelf geen vrijheid hebben ervaren, of het van dichtbij hebben meegemaakt bij familie.

De jongeren van de Jeugdtheaterschool (JTS), Stardance en SHINE brachten volop inspiratie en ideeën in. Marjon Moed, de artistiek leider van het project, leidde hen en de docenten van de drie jongerenorganisaties, door de middag. Ze nodigde hen uit te spelen met gedachten, gevoelens en gedragingen rondom het thema ‘vrijheid’. Er kwam merkbaar wat los bij de groep. Er ontstond beweging uitgedrukt in imponerende dans, gevoelige zang en levensecht toneel.

De dag werd afgerond in Aan de Slinger. Conclusie was dat je vrijheid niet kunt bedenken of maken, wel beleven. Dat is wat de jongeren met elkaar en met hun docenten in de komende maanden verder gaan uitwerken. De voorstelling op zondag 5 juli belooft een bijzondere ervaring te worden. Houd de website van Aan de Slinger in de gaten voor meer informatie. www.aandeslinger.nl.