woensdag, 03 april 2013 17:51

Ingezonden brief in 't Groentje over toename criminaliteit

Deze week staat er in 't Groentje een ingezonden brief van de heer of mevrouw Pouw naar aanleiding van de toename van het aantal inbraken. Hierin wordt een warm pleidooi gehouden voor cameratoezicht in het winkelgebied om inbraak en overvallen tegen te gaan.

Ook doet de briefschrijver de suggestie om camera's op te hangen op strategische plekken, zoals bijvoorbeeld bij de inprikkers naar de wijken.

Of cameratoezicht inderdaad bewezen effectief is, is maar de vraag. 'Googlen' op cameratoezicht laat positieve en negatieve voorbeelden tevoorschijn komen: een gemengd beeld over de effectiviteit dus. Zo is daar het voorbeeld van Amersfoort waarbij cameratoezicht niet leidde tot een veiliger gevoel, maar het wel hielp bij de opsporing. Ook is er sprake van gewenning bij daders, waardoor de preventieve werking van camera's teniet gedaan wordt. Een bewijs hiervan kunnen we ook vinden in Houten. Zo zijn er op bepaalde plekken al camera's in het centrum, getuige de filmbeelden van de overval op de Goldpoint vorig jaar . De beelden laten zien hoe de overvallers bij de juwelier kwamen, de overval pleegden en hoe ze daarna wegkwamen. Deze camera's hielpen niet preventief en voor de opsporing kennelijk ook niet, want er is nog niemand gearresteerd.

Cameratoezicht is mogelijk een oplossing om excessen te voorkomen (preventieve werking), of opsporing te ondersteunen. Cameratoezicht heeft ook een schaduwzijde, mensen zullen een beetje privacy moeten inleveren. Eef Stiekema: "Persoonlijk heb ik met dat laatste geen moeite; onder het motto dat wanneer je niets te verbergen hebt, je ook niets hebt te vrezen". 

Er is nog een reden om nu niet om camera's te roepen. Momenteel doorlopen de winkeliers van het Rond het traject van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Hierbij wordt een stappenplan doorlopen dat ervoor moet zorgen dat de veiligheid wordt vergroot. Inmiddels is de eerste van 5 sterren behaald. In het traject wordt door een stuurgroep bepaald welke maatregelen passend zijn om de veiligheid te vergroten. De eerste ronde heeft al veel opgeleverd, vooral veel praktische punten die het criminelen minder makkelijk maakt om toe te slaan. Op de website van het keurmerk wordt ook aangegeven dat al snel om camera’s wordt geroepen, maar dat het effectiever is om eerst met elkaar om tafel te gaan zitten om te bespreken wat de echte problemen zijn.  

De VVD fractie wil de ondernemers graag ondersteunen waar nodig, maar is van mening dat het traject nu niet door de politiek verstoord moet worden door vanaf de zijlijn te roepen dat er camera’s moeten komen. Indien dit (in een later stadium) uit het traject komt, staan we daar niet negatief tegenover en zullen we de ondernemers hierbij ondersteunen.

Camera's bij alle inprikkers gaat nog een stap verder. Het ook maar de vraag of dit preventief of bij opsporing gaat helpen. Voorlopig lijkt het het te blijven bij het mobiliseren van zoveel mogelijk inwoners om zelf een oogje in het zeil te houden in de eigen wijk. Wat u zelf kunt doen kunt u lezen in dit artikel.

Read more http://www.vvd-houten.nl/actueel_10320/55143/