dinsdag, 09 april 2013 09:00

Verslag Gemeenteraadsvergaderingen d.d. 26 maart 2013

De gemeenteraadsvergadering, die gepland was voor 5 maart 2013 is gecanceld wegens het gebrek aan agendapunten. Ook voor de raadsvergadering van 26 maart 2013 stonden er maar enkele onderwerpen op de agenda.

1. Beëdiging nieuwe griffier mw. Janne Pijnenborg
Janne Pijnenborg is de nieuwe griffier en vervult de vacature die is ontstaan door het vertrek van Paul van Ruitenbeek. De CDA fractie wenst Janne veel plezier in het werk.

2. Beste Raadsvoorstel van 2012

Een vertegenwoordiging uit de raad heeft het beste raadsvoorstel van 2012 geselecteerd. Vanuit de CDA fractie maakte Ton Uijttewaal deel uit van deze commissie. Het doel van de prijs is de ambtenaren aan te moedigen om goede stukken aan de raad te leveren. De prijs is gegaan naar het raadsvoorstel Multifunctionele Accomodaties Hofstad van Frank van Helden.

3. Bestemmingsplan Oude Dorp

Het bestemmingsplan is een vervolg op de Visie Oude Dorp en heeft een overwegend conserverend karakter. Het plan voorziet tevens in de uitbreiding van de supermarkt aan het Plein en de woningbouw op de locatie van de Bogermanschool aan de Lobbendijk.
CDA woordvoerder John Goes noemde Het Oude Dorp ‘het pareltje van Houten’. Hij vond dat het plan zowel de horeca als de detailhandel goed ondersteunt. Daarom staat het CDA er helemaal achter en het CDA is ook positief over de burgerintitiatieven om speciaal voor de seniorendoelgroep woonvoorzieningen op het terrein van de Bogermanschool te realiseren.
De Raad stemde unaniem voor het plan.

4. Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recedive

Aan de orde is de bestuurlijke boete die wordt opgelegd aan bijstandsgerechtigden, wanneer deze zich herhaaldelijk niet aan de inlichtingenplicht houden. CDA-wethouder Kees van Dalen betoogde dat door een staffel toe te passen de toestroom naar de schuldhulpverlening wordt voorkomen. De staffel houdt in dat de eerste maand de betreffende persoon géén uitkering krijgt, de tweede maand de helft en de derde maand wordt er twintig procent ingehouden. De VVD kwam nog met een alternatief, maar dat haalde geen meerderheid. De raad besloot unaniem voor het voorstel.

5. Onderzoek van Rekenkamercommissie naar de aanpak van de decentralisaties.

ITH stelde vragen over het niet doorgaan van het onderzoek van de Rekenkamercommissie naar de voorbereiding van de decentralisaties van rijkstaken naar de gemeente. Omdat het gaat om een onderzoek naar het beleid, wat nog gemaakt moet worden was er politiek verschil van mening ontstaan over de rechtmatigheid van dit onderzoek. De rekenkamercommissie heeft vervolgens besloten het onderzoek niet te doen. ITH wilde met het debat de onafhankelijkheid van de rekenkamercommissie onder de aandacht brengen. CDA fractievoorzitter Erik Jan Visser vond er niets aan de hand en vroeg zich af waarom dit debat gevoerd moest worden omdat alle fracties dat uitgangspunt delen.

6. In de besluitvormende raad werden nog de bestemmingsplannen Leebrug II tweede fase en Fort ’t Hemeltje en de maandelijkse begrotingswijzigingen jan. febr. maart 2013 zonder discussie goegekeurd.
Jan de Jong

Read more http://cdahouten.nl/nieuws/verslag-gemeenteraadsvergaderingen-dd-26-maart-2013