dinsdag, 28 januari 2014 17:16

HA! stelt mondelinge vragen aan college over verwijdering verkeersgeleiding fietspaden

Recent werden van de fietspaden in Houten verkeergeleidingen verwijderd. Dit gebeurde vooral op verzoek van de Fietsersbond Houten. Houten Anders! stelt vast dat dit bij omwonenden tot reacties heeft geleid. De reacties zijn gericht op het feit dat nu snelverkeer, al dan niet bewust, gebruik kan maken van de fietsroutes. Er zijn inmiddels meerdere gevallen bekend waarbij dit ook daadwerkelijk is voorgekomen.

Dit leidt tot een gevoel van onzekerheid en onveiligheid voor andere weggebruikers op de fietspaden. Daarnaast leidt de verwijdering bij direct omwonenden ook tot andere vragen en gevoelens van onveiligheid. Dit met name doordat de fietsroutes in de nieuwe, huidige vorm ook prima uitvals- en invalswegen zijn geworden voor ongewenste bezoekers (dievengilde). Wij stellen vast dat de gemeente zich vooral heeft laten adviseren door de fietsersbond en wij vragen ons af of deze partij, bij nader inzien, niet te eenzijdig gerichte adviezen heeft verstrekt waarbij andere inwonersbelangen onvoldoende zijn belicht. Ook stellen wij vast dat de fietsersbond breed communiceert en hiermee de indruk wekt dat zij de initiatiefnemers waren en zelfs wordt de indruk gewekt dat ze ook de uitvoerders zijn.

Wij vragen het college om een reactie op deze recente gebeurtenissen.

  • Bovendien willen we weten of het college inmiddels stappen heeft gezet om de regie, op beleid, uitvoering en inspraak weer terug in haar eigen handen te krijgen.
  • Ook vragen wij het college andere betrokken partijen en inwoners vanaf nu actief te betrekken bij het zoeken naar meer verantwoorde en breder gedragen alternatieven.
  • Als laatste willen we weten waarom in dit geval niet eerder een inspraakprocedure werd opgestart om te voorkomen dat het advies van een partij met toch enigszins eenzijdige gezichtspunten en belangen, leidend voor het proces zou worden.
De beantwoording van deze vragen zal later geplaatst worden. Indien u hier vragen over heeft of andere reactie wil geven dan kunt u contact opnemen met raadslid Aad Verkade Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken....