maandag, 19 mei 2014 08:20

Opschonen sloten

Al enkele jaren heeft de gemeente last van woekerende waterplanten in veel sloten en watergangen. Deze (exotische water-) planten zijn op nog onbekende wijze in de sloten terecht zijn gekomen.

Ook aquarium-of vijverplanten die oorspronkelijk niet in onze wateren thuishoren kunnen enorm woekeren. Daarom adviseren wij iedereen om snoeiafval van aquarium- of vijverplanten in de groene kliko te deponeren en absoluut niet in de sloten in uw woonwijk.  

Samen met het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is in 2013 gestart met het verwijderen van de woekerende (exotische) waterplanten in de sloten bij de Voorveste, Hoofdveste en Waterveste. Nu gaat de gemeente en het Hoogheemraadschap in samenwerking met Namicon de woekerende waterplanten verwijderen in de Rondwegsloot en de sloten in de woonwijken aan de noord-westkant van Houten.

Inmiddels is aannemingsbedrijf C.M.Baars en Zn. B.V. gestart met de werkzaamheden en zij gaan daarmee door tot het einde van het groeiseizoen omstreeks september. De bestrijdingsmethode  (Hydro Venturi techniek) die Namicon in samenwerking met aannemer Baars toepast is een nieuwe ontwikkeling, waarbij de woekerende planten met het hele wortelsysteem uit het water worden verwijderd.

Wat merkt u van deze werkzaamheden?

Direct na verwijdering van de woekerplanten kan het water er erg kaal uit zien. Al snel zullen de gewone inheemse waterplanten echter weer terugkeren. Ook zullen de sloten er enige tijd een beetje troebel uitzien, maar na verloop van tijd worden deze weer helder. Voor de recreatie  (varen, sportvissen) zal de verbetering snel merkbaar zijn. Vissen die door zuurstofgebrek de overwoekerde gebieden meden, keren weer terug.

Inventarisatie steigers en beschoeiingen

Behalve de aanpak van de woekerplanten zullen de medewerkers van Namicon de komende periode ook de situatie van beschoeiingen en steigers in uw woonwijk inventariseren. Zij inspecteren hierbij op de staat van onderhoud en de staat waarin zij zich bevinden, voorafgaand aan de opschoningswerkzaamheden in de sloten.

Indien nodig zullen zij met u overleggen waar de staat van onderhoud maatregelen nodig maakt. Heeft u een beschoeiing of steiger dan krijgt u schriftelijk bericht van deze inventarisatie.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden geen overlast veroorzaken met uitzondering van enige geluidshinder.

Heeft u vragen dan kunt u deze stellen aan de heer Hans Roos (projectbegeleiding uitvoering) of de heer Loek van Kersbergen (directeur) via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefonisch via 06 18045029 (dhr Roos) of 06 12436485 (dhr.Van Kersbergen).

Authors: Gemeente Houten

Read more https://www.houten.nl/nieuws/bekijk/artikel/opschonen-sloten/