maandag, 08 september 2014 00:00

Nieuwe informatiepanelen voor Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Langs deze linie liggen diverse forten en verdedigingswerken. Waar deze bouwwerken vroeger een verdedigingsfunctie hadden, zijn ze nu veelal in gebruik voor andere activiteiten.

De informatie over heden en verleden is nu terug te vinden op nieuwe informatiepanelen. Ze staan op diverse plekken langs de waterlinie, ook in de omgeving van Houten en Nieuwegein.

Informatie over historie, landschap en functie

De informatieborden zijn te vinden in Houten bij Fort Honswijk, Werk aan de Groeneweg, het Verdronken Bos en Fort ’t Hemeltje en in Nieuwegein bij fort Jutphaas en fort Vreeswijk. De borden zijn allemaal in dezelfde stijl ontwikkeld. Zij informeren voorbijgangers over de historische waarde van deze objecten, maar vertellen ook over het omliggende landschap en de huidige functies. De ontwikkeling van de borden is een van de activiteiten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer zichtbaar te maken voor een breed publiek. De samenwerking met verschillende organisaties en overheden, in zowel de provincie Utrecht als Gelderland, heeft geleid tot deze eenheid in de informatieborden. Laat u tijdens een fiets- of wandeltocht verrassen en lees meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Grootste Rijksmonument van Nederland

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het was een militaire verdedigingslinie met water als wapen. In tijden van oorlog konden militairen stroken land onder water zetten. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie diverse nieuwe functies. Het is nu een prachtig gebied, waarin je kunt recreëren en de geschiedenis volop kunt beleven. Op www.forten.nl en www.hollandsewaterlinie.nl staat een overzicht van de activiteiten die plaatsvinden op de forten.