vrijdag, 17 oktober 2014 00:00

Gemeente Houten bedankt schuldhulpmaatjes

Met bloemen bedankte wethouder Kees van Dalen de vrijwilligers van het Houtense Schuldhulpmaatjesproject voor hun inzet voor mensen in Houten die het moeilijk hebben. De maatjes helpen hen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Sommige mensen redden het niet alleen. Door allerlei oorzaken raken zij in financiële problemen. Doordat zij soms niet of nauwelijks Nederlands spreken, de Nederlandse wetten en regels niet goed kennen en niet weten bij welke instanties ze terecht kunnen, komen ze er zelf niet meer uit, raken geïsoleerd. Daarom nam het platform Geloof in Houten, samen met de gemeente Houten, een jaar geleden het initiatief voor het Schuldhulpmaatjesproject. Maatjes worden één-op-één gekoppeld aan iemand met problemen en ondersteunen hen met hun administratie, advies of een luisterend oor.

Davilex biedt maatjes ondersteuning

Maatschappelijk ondernemer Davilex uit Houten wil de maatjes graag ondersteunen en stelde tegen zeer gunstige voorwaarden een financieel softwarepakket beschikbaar. Hiermee kunnen de maatjes hun vrijwilligerswerk nog beter uitvoeren.

Wethouder Kees van Dalen ontving de maatjes donderdag 9 oktober jl. op het gemeentehuis. Ook Davilex was aanwezig. Davilex ondersteunt het Maatjesproject door het aanbieden van een financieel software programma, dat de maatjes helpt in de ondersteuning van hun mensen. Davilex toonde de maatjes de vele mogelijkheden die het programma biedt. Binnenkort krijgen ze een uitgebreide training.

Ervaring uit de praktijk

Wethouder Van Dalen was benieuwd naar de ervaringen van de maatjes. Drie van hen vertelden mooie en soms ontroerende praktijkverhalen. Bijvoorbeeld van een jonge vrouw die iedere maand € 200,- tekort kwam, maar geen geld had voor boodschappen. Zij at werkelijk droog brood. Door samen naar haar uitgaven te kijken, het uitgavepatroon bij te stellen en diverse instanties voor hulp in te schakelen, veranderde haar leven. Ze werd klant van de voedselbank. Door beter te eten kreeg zij meer energie, kon daardoor meer dagen werken en had meer te besteden. Stichting Present knapte haar tuintje op en kerk De Lichtboog betaalde een paar rekeningen. Nu ziet ze haar leven weer zitten.

Trots

Wethouder Kees van Dalen is onder de indruk van het werk van de maatjes: “Het project loopt nu ongeveer een jaar en kent goede resultaten. Mensen worden weer mens. Dat is te danken aan jullie inzet. Ik ben trots op jullie. Dit is voor de Houtense samenleving een mooi voorbeeld van ‘zorgen voor elkaar’. Een bloemetje voor jullie is dan ook zeker op zijn plaats.”

Ook maatje worden?

Het schuldhulpmaatjesproject kan de hulp van nieuwe maatjes goed gebruiken. Wil u iets doen voor iemand uit Houten die het moeilijk heeft? Meld u dan aan bij Irma Voorneveld van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld dat het om het schuldhulpmaatjesproject gaat en geef uw naam en telefoonnummer op. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld.