maandag, 27 oktober 2014 00:00

Site Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling Houten heeft samen met organisaties voor Buurtbemiddeling uit andere steden één landelijke website ontwikkeld; www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is algemene informatie over de 10 meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven.

Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens last van omwonenden en 6 procent van de Nederlanders heeft vaak overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken.

Frannie Herder van het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is content met de nieuwe website. “Tijdig met elkaar in gesprek gaan is dé oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen en de ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van buurtbemiddelaars. Doordat men via deze laagdrempelige website snel terecht komt bij de Buurtbemiddeling die in hun stad actief is, kan het gesprek snel worden aangegaan.”

Bemiddeling versus rechtspraak

Het grote verschil tussen Buurtbemiddeling en een door de rechter opgelegde oplossing is volgens Herder de bewustwording die ontstaat in de gesprekken tussen buren. “Onder begeleiding van de buurtbemiddelaar gaan beide partijen met elkaar in gesprek. Het onafgebroken gehuil van een baby is ineens een stuk minder storend als je weet dat het kind ziek is en de ouders er alles aan doen om het stil te krijgen. In de gesprekken krijgen buren begrip voor elkaars situatie en daardoor is een oplossing sneller gevonden. Legt de rechter een oplossing op, dan is daarmee nog niets aan het onderliggende probleem en de burenrelatie zelf gedaan.”

Samenwerking

'van Houten&co' werkt voor Buurtbemiddeling Houten samen met Viveste, de Politie en de Gemeente Houten. Deze goede samenwerking maakt dat dit jaar al 52 buren de weg naar buurtbemiddeling Houten vonden.

In 13 gevallen ging het om een advies, waarna de buren zelf weer verder konden. In 17 gevallen was de situatie niet geschikt voor buurtbemiddeling of wilden de andere buren niet meewerken. En in alle andere 22 gevallen werd het probleem opgelost. Blijf dus niet met een burenconflict zitten en bel buurtbemiddeling; samen lossen we het op, want buurtbemiddeling helpt echt!

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met 'van Houten&co', coördinator Buurtbemiddeling Houten, 030-7001575, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Natuurlijk kunt u ook terecht op de website: www.problemenmetjeburen.nl