vrijdag, 05 december 2014 00:00

Criminaliteit in november

Zoals u weet is veiligheid voor de VVD een belangrijke prioriteit. Om een goed beeld te hebben van de criminaliteit in Houten publiceren we iedere maand een overzicht van inbraken in auto's en woningen in de gemeente Houten.

Na twee slechte maanden werd november ook weer veel ingebroken. Het aantal was echter vergelijkbaar met dezelfde maand vorig jaar; er wordt nu eenmaal meer ingebroken in de donkere dagen van het jaar. Dit zorgde ervoor dat de trend dat er in 2014 meer wordt ingebroken dan in 2013 stand hield. Tot en met november werd 6% meer ingebroken dan vorig jaar.

In onderstaande tabel is te zien hoe de verdeling tussen autokraken, woninginbraken en pogingen daartoe is. De daling ten opzichte van vorige maand (-7 inbraken) is vooral toe te wijzen aan de daling in woninginbraken. Opvallend is ook dat er meer pogingen waren dan 'geslaagde' inbraken. Na de maand oktober, waarin het aantal woninginbraken piekte, een gunstige trendbreuk die onverwacht komt in deze donkere maand. 

In onderstaande tabel is te zien waar de inbraken plaatsvonden. De Doornkade en De Camp werden zoals veel vaker veelvudig bezocht door autokrakers. Nieuw bovenin in het rijtje is Het Meer: niet eerder werden er zoveel autoinbraken in een maand gemeld in deze wijk. Ook het buitengebied werd meer dan 'normaal' bezocht: bij vijf auto's werd (geprobeerd) ingebroken op de Oud Wulfseweg (3) en de Fortweg (2). 25 November was de dag waarop de meeste inbraken werden gepleegd: tien keer, vooral in de Borch en de Camp.

 tabel

In Houten is er een initiatief met een lokaal alarm systeem: LAS. Op deze manier kunt u meehelpen meer heterdaad aanhoudingen te krijgen en criminelen te stoppen.