zondag, 21 december 2014 14:03

Nieuwe afsteektijden vuurwerk

De kerstvakantie is een feestelijke tijd. Vooral met de jaarwisseling wil iedereen een feestje bouwen. Dit mag ook, maar we moeten ons wel aan een aantal regels houden.

Regels rond het kopen en afsteken van vuurwerk bijvoorbeeld.

Vanaf dit jaar mag u consumentenvuurwerk alleen afsteken op oudejaarsdag (31 december) tussen 18.00 uur tot 2 uur ’s nachts. Voorheen mocht dit vanaf 10.00 uur in de ochtend. Deze nieuwe afsteekperiode is door de rijksoverheid vastgesteld om de overlast beperkt te houden.

Vuurwerk mag aan consumenten verkocht worden op 29, 30 en 31 december, dus de 3 dagen voorafgaand aan de jaarwisseling. Alleen winkeliers met een speciale vergunning van de gemeente mogen het vuurwerk verkopen. De gemeente controleert in samenwerking met politie of de verkooppunten zich houden aan de regels voor opslag en verkoop.

Verder geldt er een minimumleeftijd om vuurwerk te kopen. Op de verpakking van vuurwerk staat welke leeftijdsgrens ervoor geldt. De minimumleeftijd is 12 jaar, 16 jaar of 18 jaar, afhankelijk van het soort vuurwerk en de hoeveelheid kruit die erin zit. De verkoper mag naar een identiteitsbewijs vragen.

Wilt u meer weten over wat wel en niet mag rond vuurwerk? Kijk dan op de pagina vuurwerk en oud-en-nieuw.