maandag, 22 juni 2015 09:39

Van Houten&co: Verteltasproject viert lustrum

De Verteltas De Verteltas Van Houten&co

In Wijkwerkplaats De Meerkoet is het maandag 15 juni nog drukker dan normaal. Het is duidelijk geen gewone Verteltasochtend: vandaag is het feest, het project 'De Verteltas' bestaat 5 jaar! Ter gelegenheid daarvan gaan de deelneemsters een dagje uit naar Madurodam.

Het project 'De Verteltas' is een interculturele ontmoetingsactiviteit voor vrouwen van alle leeftijden van 'van Houten&co'. Twee groepen komen wekelijks op maandag- en woensdagochtend bijeen.

Zij maken voor de peutergroepen van Peuterschool Houten en gr oep 1 en 2 van basisschool Klavertje Vier in de wijk Houten Noord-Oost kleurrijke Verteltassen met mooi spelmateriaal rond een bepaald thema van een prentenboek, zoals 'geboorte van broertje of zusje', 'seizoenen, 'emoties'', enz. Als de Verteltassen klaar zijn, worden ze in de peuter- en kleutergroepen gebruikt en later uitgeleend aan de ouders en de VoorleesExpress om er thuis mee te spelen, het te lezen en erover te praten. De tas stimuleert ouders om gericht met hun kind bezig te zijn met voorlezen en spelen.

Vrijwilligster en begeleidster Maryvonne: 'Tijdens onze contacten blijkt dat veel allochtone vrouwen nagenoeg onbekend zijn met hun Nederlandse omgeving. Zij zijn erin geïnteresseerd, maar wij moeten hen toch vaak bij de hand nemen om ze meer kennis over 'hun' land te laten verwerven. Wat is een polder? Hoe werkt een democratische verkiezing? Heb je het paleis op de Dam ooit gezien? Tijdens de wekelijkse werkochtenden (breien, haken, naaien, plakken, praten....) proberen we met elkaar in het Nederlands over Nederland te spreken.' De begeleidsters motiveren de vrouwen om erop uit te gaan en Nederland te ontdekken.

Om het vijfjarig bestaan van het project 'De Verteltas' te vieren, organiseerde 'van Houten&co' in samenwerking met de vrijwilligsters een gezamenlijk uitstapje naar Madurodam .... heel Nederland in het klein! Voor de vrouwen was dat een hele belevenis en het smaakte naar meer. Een van de deelneemsters Halima: ' de volgende keer gaan we naar het strand!'.

 

Het project De Verteltas wordt gecoördineerd door 'van Houten&co'. Zij werken hierin samen met Peuterschool Houten, basisschool Klavertje Vier, Bibliotheek Lek&IJssel en enkele enthousiaste wijkbewoonsters die de werkochtenden begeleiden met Wijkwerkplaats De Meerkoet als centrale ontmoetingsplek. In september gaat het 6e seizoen van start. Meedoen aan De Verteltas? Neem dan contact op met 'van Houten&co', Lidwine Elshof, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 030-7001535.