vrijdag, 24 juli 2015 17:59

Brand Herenweg

Aan de Herenweg heeft zaterdagmiddag een zeer grote brand gewoed. De brand brak kort voor 16.00 uur uit. Bij het blussen is assistentie verleend door korpsen uit de regio. Om 21.10 uur is het sein brand meester gegeven.

De brand woedde in een gebouw met een cafetaria, winkelruimte, nagelstudio en 4 bovenwoningen. De brandweer kon de brand moeilijk bereiken. Het was te gevaarlijk om de panden te betreden. De brand ging gepaard met veel rook. Omwonenden kregen onder meer via een NL Alert-melding het advies uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Bij de brand is geen asbest aangetroffen. Het pand is dichtgetimmerd en met hekken afgezet.

De brandweer vermoedt dat het vuur is veroorzaakt door een kacheltje in de nagelstudio. Zo'n 30 bewoners (bewoners van de bovenwoningen en omwonenden) van wie de woningen werden ontruimd, zijn in restaurant de Roskam opgevangen. Daar zijn zij onder andere door loco-burgemeester Michiel van Liere ge├»nformeerd. Ook werd ondersteuning geboden door medewerkers van het Rode Kruis. De bewoners van de bovenwoningen kunnen voorlopig niet in hun woning terug. Een deel van hen kan bij familie terecht. Voor de anderen heeft de gemeente opvang in een hotel geregeld.

De bewoners van de andere ontruimde woningen keren zaterdagavond naar hun woning terug zodra die door de brandweer is vrijgegeven. Voordat bewoners hun woning mogen betreden verricht de brandweer een koolmonoxidemeting. De stroom is enige tijd uitgevallen in de straat waar de brand heeft gewoed. Stedin heeft de storing om 22.15 uur verholpen. Huisartsenpost Houten en de apotheek aan het Hofspoor 2 zijn voorbereid op vragen van bewoners die medicijnen nodig hebben maar die door de brand niet in hun huis kunnen. Zij kunnen bij de apotheek terecht.

Bewoners met brandschade aan eigendommen wordt geadviseerd de schade op korte termijn bij hun verzekeringsmaatschappij te melden. Een medewerker van de Salvage Alarmcentrale is zondag 26/7 vanaf 10.00 uur in de Roskam aanwezig. Belanghebbenden kunnen bij hem terecht voor informatie, advies en hulp, onder andere op het gebied van (brand)verzekeringen.

Doordat de brandweer zaterdag bij het blussen veel leidingwater heeft gebruikt, kan in Houten in de komende periode bruin water uit de kraan komen. Dit water is niet schadelijk voor de gezondheid.

De bewoners voor wie de gemeente tijdelijke huisvesting regelt, hebben in de Roskam zaterdag hierover mondeling informatie ontvangen. Mochten zij nog contact willen opnemen met de gemeente, dan kunnen zij bellen met de heer Douwe de Vries, tel. 06-55331751. Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook het artikel Kordaat optreden brandweer