donderdag, 19 november 2015 10:46

15 initiatieven om jeugdwerkloosheid te verminderen

Vijftien jongeren-initiatieven zijn onlangs enthousiast van start gegaan om ruim 700 jongeren aan een baan, leerwerkplek of stage te helpen. Samen zetten zij zich in om de jeugdwerkloosheid in de regio Midden-Utrecht te verminderen.

Na een pitch kwamen zij uit de vele subsidieaanvragen met hun project als beste uit de bus. Daarom gaat het Actieplan Jeugdwerkloosheid het komend anderhalf jaar samen met hen aan de slag. Want er staan nog steeds te veel waardevolle jongeren aan de kant.

Trots op initiatieven

De wethouders uit de Lekstroomgemeenten, waaronder Houten, zijn trots op de nieuwe initiatieven. “Ze laten zien hoeveel verschillende groepen werkloze jongeren er zijn in onze regio. Allemaal jongeren die met hun unieke talent iets willen doen, werken of leren. Het liefst zien wij ze aan het werk, op een passende (vervolg)opleiding of een goed stageadres. Want elke jongere wil ten slotte heel graag iets betekenen in de samenleving. Dat weet ik zeker.”
De initiatieven werken voor uiteenlopende groepen werkloze jongeren, zoals jongeren met een arbeidsbeperking, hoge opleiding, met of zonder startkwalificatie, met een niet-westerse achtergrond of multi problematiek.

Zekerder van mezelf

Over Champs on stage: “Ik kreeg veel tips van de Champs juf hoe je het beste kunt solliciteren, dit maakt me zekerder“.
En over Sustainable talent: "Dankzij Sustainable Talent heb ik een helder en uitvoerbaar werkplan én netwerk om die baan in duurzaamheid te krijgen”.
Upstarter Claire Bontje : “Via de Upstarter leerde ik wat je niet leert op de universiteit: netwerken, hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit, wat mijn talent is. Carrière-wise heb ik een enorme sprong gemaakt.'

Binden en verbinden

Het komend jaar besteedt het Actieplan Jeugdwerkloosheid extra aandacht aan het binden en verbinden van jongeren. Omdat persoonlijk contact jongeren vaak dat extra duwtje in de rug geeft om in actie te komen. Daarvoor zetten we het waardevolle netwerk in dat vanaf het begin vanuit het actieplan is opgebouwd rond jongeren, werkgevers en gemeenten. We doen er alles aan om dit netwerk te behouden en waar mogelijke uit te breiden. Dat is cruciaal om bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, maar ook om moeilijk bereikbare jongeren te vinden en te binden.

Nieuwe website

Sinds kort is de nieuwe website van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in de lucht. De website bevat informatie voor jongeren, werkgevers en als je met jongeren werkt. En dat alles om zoveel mogelijk jongeren aan het werk, een stage of leerwerkplek te helpen.

Meer informatie over de 15 initiatieven vindt u op www.utrecht.nl/jeugdwerkloosheid.
Het Actieplan Jeugdwerkloosheid Midden-Utrecht is een samenwerking tussen de gemeenten: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist, Sportnetwerkt en UWV.