donderdag, 09 juni 2016 17:30

Houtense statushouders tijdelijk naar Nieuwegein

Vanaf half juni kunnen twintig Houtense statushouders tijdelijk in Nieuwegein wonen. Dit is op vrijwillige basis voor statushouders uit de voormalige crisisnoodopvang in de Wetering.

Snelle introductie

Het college heeft hiervoor gekozen om de integratie van deze statushouders te versnellen. Liever tijdelijk in een plaats dichtbij Houten, dan nog maanden in een AZC in een ander deel van het land. Zo kunnen ze al starten met een introductieprogramma gericht op Houten, met taalonderwijs, opleiding en (vrijwilligers)werk. VanHouten&co zorgt voor de maatschappelijke begeleiding van deze groep mensen. Daarnaast hebben de statushouders al veel contacten met inwoners uit Houten, die zijn ontstaan tijdens de crisisnoodopvang.

Tijdelijke woonruimte

In Nieuwegein is voormalig verzorgingshuis Zuilenstein ingericht als tijdelijke huisvesting voor statushouders uit Nieuwegein die wachten op een woning. Alle nodige faciliteiten zijn hier al aanwezig. De statushouders kunnen tot eind november 2016 blijven, daarna krijgen ze (tijdelijke of definitieve) woonruimte in Houten.