maandag, 12 september 2016 12:57

Fort 't Hemeltje opent deuren voor publiek

Na jarenlange renovatie en restauratie is het charmante forteiland ’t Hemeltje bij Houten op 10 september tijdens de Open Monumentendagen opengesteld voor publiek. De heer Willibrord van Beek, Commissaris van de Koning in Utrecht en wethouder Herman Geerdes gaven met vertegenwoordigers van alle samenwerkende partijen het startschot.

Niet met kanonschoten, maar met duurzame zaadbommetjes.

Staatsbosbeheer, gemeente Houten en de provincie Utrecht hebben sinds 2010 gewerkt aan de herontwikkeling van fort ’t Hemeltje. De duurzame zaadbommetjes die in de openingshandeling met een katapult werden 'afgeschoten', staan symbool voor de oogst van de goede samenwerking tussen het fort, partners en ondernemers. ‘Utrecht heeft er een icoon bij’, aldus de heer Van Beek. ‘Duurzaam herstel, behoud en beleefbaarheid van ons erfgoed in van groot belang voor de provincie’. Ook Houtense wethouder Herman Geerdes was in zijn nopjes: ‘t Hemeltje heeft een heel bijzondere transformatie ondergaan. Van militair verdedigingswerk naar een fort met duurzame bedrijvigheid. En heerlijk dichtbij voor de inwoners van Houten en Utrecht'.

Herstel en restauratie

Vanaf 2011 zijn monumentale gebouwen op het forteiland onder handen genomen. De bomvrije kazerne is omgetoverd tot een kantoorpand dat in 2015 is verhuurd. Inmiddels houden hier verschillende bedrijven hun zetel op gebied van innovatie en duurzaamheid. Ook zijn er voorzieningen gemaakt voor opslag en overwinterende vleermuizen en is een nieuwe wandeling, de ‘spionnenroute’, aangelegd om het forteiland te ontdekken. De oplevering hiervan viel samen met de inmiddels een van de grootste culturele evenementen Open Monumentendag: een bijzondere gelegenheid om meer mensen in contact te brengen met het culturele erfgoed dat ons land rijk is.

Forteiland 't Hemeltje

Forteiland ’t Hemeltje bij knooppunt Lunetten is een groene oase in stedelijk gebied om trots op te zijn. Het complex telt zeven monumentale gebouwen op een vlindervormig eiland van ongeveer acht hectare groot. Het is tussen 1877 en 1881 gebouwd en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Unesco werelderfgoedlijst

In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Unesco werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Nederland is druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De rijke historie van ons Nederlandse verdedigingswerk door inundatie en de bijzondere natuur komen hier goed samen. Dankzij herontwikkeling en gebruik heeft het fort een tweede leven gekregen. Zo blijft het ook voor de toekomst behouden.

Omroep Houten maakte een reportage van de opening.