woensdag, 05 december 2012 07:09

‘Ik kan niet stilzitten’

Bij Lorech - een van de wijkcentra in Houten - werd in 2002 een telefoniste gevraagd. Dat is mijn beroep geweest, dus het leek mij een prima voortzetting als vrijwilliger”, begint Erica Boon.

Helaas was er al in voorzien, maar er bleken nog wel meer taken te vervullen. Zo ging ik bij SWOH, het latere ‘van Houten&co’, aan de slag.

Erica begon met hulp bij het archiveren. Typisch zo’n klus waar vaste medewerkers bijna niet aan toekomen, omdat ze druk bezig zijn om een organisatie draaiende te houden.

Daarnaast deed Erica vooral veel hand- en spandiensten. Totdat ik werd gevraagd om mee te werken aan het nieuwe activerend huisbezoek. Je bezoekt dan mensen die alleen zijn en stimuleert hen de zaken die ze aankunnen, zelf aan te pakken. Dat ging bij de eerste cliënt al mis, want die liet blijken zich niet zo lekker te voelen en vroeg of ik koffie wilde zetten. Prima, geen probleem’. Dat bleek het achteraf wel, want ze wist haar bezoekers prima te bespelen en zich minder voor te doen dan ze in werkelijkheid was. Daar leerde ik dus al snel van. Een tijdlang deed ik dat werk met veel plezier, zoals ik eigenlijk alles met plezier aanpak.

Er is nu wel een ‘bezoekdienst’, waar de vrijwilliger naar de alleenstaande gaat voor een gezellig praatje bij de koffie. oordeweeks komen wij geregeld langs. Officieel staat daar één tot anderhalf uur voor, maar meestal red ik dat niet. Vaak gaan we samen een stukje wandelen en drinken dan afsluitend koffie. Daarnaast ben ik nog actief bij het Alzheimer-café en bij de leeskring. Best wel veel, maar ik kan niet stilzitten.

Tegenwoordig is er ook ‘de huiskamer’, waar alleenstaanden twee keer per maand samenkomen in Markant voor een praatje, een kopje koffie of een spelletje, samen met twee vrijwilligers. fsluitend lunchen we samen, waarbij de vrijwilligers de inkopen doen, rekening houdend ment de wensen van de deelnemers.

Erica zat een blauwe maandag ook nog in de Vrijwilligersraad, maar dat lag haar niet zo.
Ik ben een veldwerker. Nu heb ik een stap terug gedaan, mede omdat mijn man sinds kort ook met pensioen is en we samen leuke dingen willen ondernemen.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/december/05/a_ik_kan_niet_stilzittena_