woensdag, 29 juni 2016 15:12

Modderdag in Bos Nieuw Wulven

Modderdag in Bos Nieuw Wulven Hans Geerlings

Houten - 29 juni 2016. Staatsbosbeheer, Kidz Lodge en de gemeente Houten hebben in het Bos Nieuw Wulven voor de kinderen uit Houten en omgeving i.v.m. Modderdag een modderig circuit klaargelegd waarbij de jeugd lekker vies mocht worden.

125.000 kinderen in heel Nederland ontdekken tijdens ModderDag op woensdag 29 juni 2016 weer wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. 3000 kinderopvang-organisaties, BSO’s, gastouders, basisscholen en bezoekerscentra organiseren allerlei activiteiten in en rond modder. Vorig jaar deden 110.000 kinderen van 2400 locaties mee Wie kan het verst glijden, de hoogste moddertoren maken of het lekkerste moddertaartje bakken? Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn op 29 juni 2016 tegelijkertijd actief bezig met natuur op International Mud Day.

En dat is belangrijk. Want waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? Terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu.

International Mud Day International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2016 wordt de ModderDag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. IVN wil kinderen de leukste natuurlessen van de hele wereld geven. Dat is nu leerzaam en leuk voor hen zelf, en later van essentieel belang voor het behoud van onze natuur. Dus: laarzen uit en lekker met je voeten de modder in! Ontdekken, spelen, leren: opgroeien in het besef dat we nu en later zuinig moeten zijn op onze natuur.

Foto's: Hans Geerlings

Modderdag01.jpgModderdag02.jpgModderdag03.jpgModderdag04.jpgModderdag05.jpgModderdag06.jpgModderdag07.jpgModderdag08.jpgModderdag09.jpgModderdag10.jpgModderdag11.jpgModderdag12.jpgModderdag13.jpgModderdag14.jpgModderdag15.jpgModderdag16.jpgModderdag17.jpgModderdag18.jpg