donderdag, 07 juli 2016 17:03

Denk en discussieer mee: wat is de invloed van de zelfsturende auto op de samenleving?

De komst van de auto heeft in ons land flinke gevolgen gehad. Grachten zijn gedempt, pleinen veranderden in parkeerplaatsen, snelwegen werden doorgetrokken tot in de steden. De keuzes die we vanwege de heilige koe hebben gemaakt, waren niet altijd even gelukkig. Een volgende stap in de evolutie van de automobiel is de zelfsturende auto. Alle grote automerken willen vóór 2025 een volledig zelfrijdend model op de markt brengen.

Maatschappelijke effecten

De gemeente Houten vindt het belangrijk zich voor te bereiden op de kansen en risico’s van een nieuwe mobiliteitstransitie. De focus ligt hierbij niet op de technische aspecten maar op de maatschappelijke effecten van zelfrijdende auto’s.

Welke gevolgen voor onze samenleving heeft een snelle introductie van zelfrijdende mobiliteit? Wat is de invloed op onze beleving van tijd en ruimte, op de manier hoe wij ons geld verdienen, op de manier hoe wij onze dag inrichten? En wat zijn de keuzes die wij hierbij maken?

Deze en andere vragen kwamen onlangs aan bod tijdens een werkconferentie die de gemeente hield in samenwerking met adviesbureau BMC. De opbrengsten van de bijeenkomst worden de komende tijd verrijkt via verkenningen in andere gemeenten.

Houten geeft hiermee invulling aan zijn ambitie om een Proeftuin te zijn en stimuleert andere gemeenten na te denken over wat de zelfsturende auto voor hén betekent.

Denkt u mee?

Wilt u ook meedenken over de gevolgen van zelfsturend vervoer in Houten of heeft u suggesties naar aanleiding van dit bericht, neemt u dan contact op met Els van Ittersum, projectleider Duurzame mobiliteit bij de gemeente Houten. Zij is telefonisch bereikbaar via 030-63 92 611. Mailen kan ook, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Els van Ittersum of Ruben Polderman, adviseur BMC, telefoon 06-5599 5577.