zondag, 20 maart 2016 14:55

Regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd bekend

Regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd bekend Regiokampioen Nationale Voorleeswedstrijd bekend

Vijf lokale voorleeskampioenen uit de regio hebben woensdag 16 maart deelgenomen aan de regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2016 van de Bibliotheek Lek & IJssel.

De door de Bibliotheek georganiseerde wedstrijd (32 scholen deden er mee!) was iets over 9.30 uur begonnen en om 11.00 was de winnaar bekend. De presentatie was in handen van Igor Krulsnor van het Pakhuis Vianen. Igor hield de kinderen tijdens de jurypauze in de ban met zijn intrigerende goocheltrucs.
Het was een spannende ochtend: dit waren de beste voorlezers van groep 7 of 8. Dat hebben zij de afgelopen maand al bewezen tijdens de finales in hun woonplaats.De volgende lokale voorleeskampioenen namen het in Vianen tegen elkaar op:

Lézanne Pennink (CNS Héredium, Vianen)
Twan Lubbers (De Agnesschool, IJsselstein)
Laura Heijgen (De Wenteltrap, IJsselstein)
Anouk van Hoornaar (de Fontein, Houten)
Thessa de Haay (De Nieuwe Wiel, Lopik)

Drie deskundige juryleden: Els Tellings (voorlezer bij de Voorleesexpress), Karine Jekel (jeugdboekenschrijfster, voorlezer) en Wim Groeneweg (Burgemeester Vianen) hadden een zeer moeilijke taak om tussen deze voorleeskanjers dé winnaar te bepalen. Na een lang beraad was de naam van de winnaar bekend: Laura Heijgen, van de Wenteltrap, uit IJsselstein (de eerste van links op de foto!).

Laura heeft uitstekend voorgelezen, de jury was onder de indruk van haar keuze van het boek, met actuele inhoud en hedendaags taalgebruik, en vond onder andere dat ze op een prettige en spannende en dynamische manier voorlas. Ze had gekozen voor het boek 'Toetsterreur, turntroubles en twittertweats' van Gonneke Huizing.
Laura gaat door naar de provinciale finale op 5 april in theater De Kom in Nieuwegein. De kampioenen van alle provincies treffen elkaar in de landelijke finale op 25 mei in Amstelveen.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd        
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit groep 7 en 8. Het verhoogt op een spannende manier het leesplezier binnen scholen en maakt kinderen enthousiast voor kinder- en jeugdboeken. Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken willen met deze wedstrijd bovendien aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.
In 2016 wordt De Nationale Voorleeswedstrijd voor de drieëntwintigste keer georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op www.denationalevoorleeswedstrijd.nl